Sağlık

Yeşil Bir Alanda Yetişmek Ruh Sağlığını Desteklemeye Yardımcı Olur

Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırma, doğa ile yakın ilişki içinde büyüyen insanların yetişkinlikte zihinsel sağlık problemleri geliştirme ihtimalinin çocuklarda yeşil alana daha az erişimi olan akranlara göre çok daha düşük olduğunu göstermektedir.

Son araştırmalara göre , ABD’de ruh sağlığı sorunları artmakta, özellikle de endişe ve depresyon durumlarında artışlar yaşanmaktadır .

Bu endişe verici eğilimin ardındaki nedenler, günümüzün yaşamının en stresli taleplerinden, e-posta, telefon ve sosyal medya aracılığıyla sürekli “çağrı” olmak gibi kirlilik gibi çevresel faktörlere kadar, karmaşık olduğu kadar çoktur. .

Dünyanın dört bir yanından araştırmacılar, zihinsel sağlık sorunlarının toplumda daha ciddi bir sorun haline gelmesini önlemek için hangi değişikliklerin yapılması gerektiği konusunda daha iyi bir fikir edinmek için bu risk faktörlerinin her birini çözmeye çalışıyorlar.

Şimdi, doktora sonrası araştırmacısı Kristine Engemann ve Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi’nden meslektaşları tarafından yapılan yeni bir çalışma, doğal bir ortamda büyümek ve yetişkinlikte daha iyi zihinsel sağlığın keyfini çıkarmak arasında bir bağlantı buldu.

 

Yeşil alanlar aklımızı koruyabilir

Araştırmalarında – bulguları PNAS’ta ortaya çıktı – 9005 Danimarkalı çocuk evlerine yakın olan yeşil alanları belirlemek için 1985’ten 2013’e kadar uydu verilerini kullandılar.

Daha sonra bu verileri bu popülasyonun erişkinlik döneminde 16 farklı ruh sağlığı koşulundan birini geliştirme riski ile ilişkilendirdiler.

Araştırmacılar, yeşil alanlarla çevrili olarak büyüyen insanların yetişkinlere göre zihinsel sağlık problemleri geliştirme riskinin diğerlerine göre yüzde 55’e varan oranda daha düşük olduğunu tespit etti.

Bu sonuçlar, ekibin, bir kişinin sosyoekonomik durumu, ailede akıl sağlığı sorunları geçmişi ve kırsal alanlardan kentsel alanlara göç gibi potansiyel olarak değiştirici faktörler için ayarlandıktan sonra bile kaldı.

 

Engemann, “Verilerimiz benzersiz” diyor.

“Yerleşim yeri ve hastalık teşhisleri ve diğer şeylerin yanı sıra Danimarkalı kayıt defterlerinden büyük miktarda veri kullanma ve bunları her biri büyüdükçe çevreleyen yeşil alanın boyutunu ortaya koyan uydu görüntüleri ile karşılaştırma fırsatını elde ettik” dedi. .

Danimarkalı çalışmasında, çocuk doğası boyunca doğayla çevrili bir kişinin daha uzun süre – erken bebeklikten 10 yaşına kadar – yaşamın ilerleyen dönemlerinde iyi bir zihinsel sağlık deneyimi yaşama olasılığı daha yüksek.

“ Veri setimizle, zihinsel bir bozukluk geliştirme riskinin, doğuştan ve 10 yaşına kadar yeşil alanla çevrelendiğinizde giderek artan bir şekilde azaldığını gösteriyoruz. Bu nedenle, çocukluk boyunca yeşil alan son derece önemlidir.”

 

Kristine Engemann, Şehirlerimiz zihinsel ihtiyaçlarımızla aynı hizada olmalı

Araştırmacılar ayrıca, bulgularının şehir yetkililerinin mevcut yeşil alanların korunmasına ve daha fazla yeşil alan geliştirmeye daha fazla dikkat etmesi gerektiğini öne sürdüğünü öne sürüyorlar.

Önceki araştırma, araştırmacılara dikkat edin, kentsel alanlarda hava ve gürültü kirliliği seviyeleri ile zihinsel sağlığın azalması arasındaki çarpıcı bağlantılara dikkat çekti. Mevcut bulguların, doğanın psikolojik iyi olma arayışımızda önemli bir müttefik olduğunun kanıtı olduğunu ileri sürüyorlar.

Engemann, “Doğal çevrenin, zihinsel sağlık için daha önce düşünülenden daha büyük bir rol oynadığına dair artan bir kanıt var” diyor Engemann, “Çalışmamız, daha geniş popülasyondaki önemini daha iyi anlamamız için bize önemlidir.”

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar daha iyi yaşam fırsatları bulmak için kırsal alanlardan kentsel alanlara gittikçe daha fazla gittiklerinden, şehirlerimizin psikolojik ihtiyaçlarımızla nasıl uyum gösterdiğine özellikle dikkat etmemiz gerekiyor.

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi’nin son verilerine göre , dünya nüfusunun yüzde 55’i yerleşim bölgelerinde yaşıyor ve bu sayının 2050 yılına kadar yüzde 68’e yükselmesi bekleniyor.

Çalışma alanında çalışma müdürü Prof. Jens- “Bölgenizdeki zihinsel sağlık ile yeşil alanlara erişim arasındaki ilişki, daha yeşil ve daha sağlıklı şehirler sağlamak ve şehir sakinlerinin gelecekteki zihinsel sağlığını iyileştirmek için kentsel planlamada daha da göz önünde bulundurulması gereken bir şey” dedi. Christian Svenning de tavsiyelerde bulunuyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu