Türkiye’de Sanal Para Birimleri , Sanal Para Alım Satımı Yasal mı ?
Türkiye’de Sanal Para Birimleri , Sanal Para Alım Satımı Yasal mı ? Dünya sanal para birimlerine hızlı geçiş yaparken bir çok ülkede sanal para vergilendirilmeye başladı, Türkiye Cumhuriyetinde sanal para alım satımı yapmak yasal mı ? Kripto paralar hakkında merak ettikleriniz haberimizde. Sanal Para Alım Satımı Yasal mı ? SPB’ler uygulamada e-paranın fonksiyonlarını geniş manada karşılasa da birçok ülkenin mevzuatına göre e-paranın yasal tanımını karşılamamaktadır. Saklanan ve transfer edilen bir değerin e-para olarak kabul edilmesi için, bir ülke parası cinsinden ölçülebilmesi ya da o para cinsinin değerine endekslenmiş olması gerekmektedir.
Türkiye için de durum faklı değildir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanmış olan 6493 Sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun’daki tanıma göre e-para, bir ihraççının yükümlülüğü olarak ve fon karşılığı ihraç edilmek zorundadır. Bu nedenle SPB’ler ülkemizde hukuken e-para olarak nitelendirilmezler.
Sanal Para Alım Satımı Hangi Bakanlığın Görev Alanında ?
SPB’lerin Türkiye’deki yasal statüsüne daha derinlemesine baktığımızda karşımıza 6493 Sayılı Kanun kapsamında yapılan iş bölümü çıkmaktadır. Söz konusu Kanuna göre Türkiye’deki ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemleri Bankamız görev alanında, elektronik para kuruluşları ve ödeme kuruluşları ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun görev alanında yer almaktadır.
SPB’lerin yapı olarak en yakın oldukları ve en çok karıştırıldıkları varlığın e-para olması nedeniyle BDDK konu hakkındaki ilk ve tek resmi açıklamayı 25 Kasım 2013 tarihinde yapmıştır. Söz konusu açıklamada Bitcoin ve benzeri SPB’ler ile gerçekleştirilen işlemlerde tarafların kimliklerinin bilinmemesinin, söz konusu SPB’lerin yasadışı faaliyetlerde kullanılması için uygun bir ortam yarattığı belirtilmektedir (BDDK, 2013). Ayrıca SPB’lerin piyasa değerinin aşırı oynak olabilmesi, dijital cüzdanların çalınabilmesi, kaybolabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi gibi risklerin yanı sıra yapılan işlemlerin geri döndürülemez olmasından dolayı operasyonel hatalardan ya da kötü niyetli satıcıların suistimalinden kaynaklı risklere de açık olduğu belirtilerek kamuoyu SPB’lerin risklerine karşı uyarılmaktadır (BDDK, 2013).
Sanal Para Birimi Türkiye’de Yasaklanmadı.
Bu basın açıklamasının SPB’lere ilişkin tek yasal aksiyon olması, Türkiye’de yasal bir boşluğun olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir. Türkiye’de SPB alım-satımı ve kullanımı hiçbir mevzuat hükmüyle yasaklanmamıştır.
Dolayısıyla bu varlık çeşidini üreten, kullanan aktörler hiçbir kurala uymak zorunda değillerdir. Bir başka deyişle bu aktörler tamamen bir serbesti içinde olup, piyasada yaratmaları muhtemel zararlardan sorumlu değillerdir. Dünya örneklerinde de bahsedildiği gibi SPB’yi mevzuat hükümleriyle kapsamlı ve ayrıntılı olarak düzenlemiş herhangi bir ülke bulunmamaktadır. Bu durum çoğunlukla SPB’lerin henüz olgunlaşmamış bir piyasa olmasından kaynaklanmaktadır.
Önümüzdeki süreçte SPB’lere ilişkin hukuki düzenlemelerin artması beklenmektedir. SPB’lerin çoğunun alt yapısını oluşturan blok zincir teknolojisinin herhangi bir özel ya da kamu gücüne dayalı olmaması, sorumlulukların belirli kişilerce yönetilmemesi, internet üzerinden gerçek kimlik bilgilerine gerek bulunmaksızın kullanıcıların anonim olarak işlem yapabilmesi gibi nedenlerle; konuya ilişkin yalnızca ulusal düzeyle sınırlı yasal bir düzenleme yapılması, yapılsa bile kaynağı ve sahibi Türkiye’de bulunmayan SPB sistemlerinin sadece Türkiye’yi kapsayacak bir kanuni düzenlemeye tabi tutulması zor görünmektedir.
Ülkemizde SPB alım satımı yasak olmadığı için SPB platformlarını görmek mümkündür.