Amerikan Kimya Topluluğu bir araştırma sonucunu yayımladı. Buna göre Sigara ve tütün bağımlılığının hem cinsiyet olarak farklı reaksiyonlar gösterdiği hemde bağımlığın doğrudan beyin ve bağırsak arasındaki bir ilişkiye bağlı olabileceğini belirtti.
Amerikan Kimya Topluluğu bir araştırma sonucunu yayımladı. Buna göre Sigara ve tütün bağımlılığının hem cinsiyet olarak farklı reaksiyonlar gösterdiği hemde bağımlığın doğrudan beyin ve bağırsak arasındaki bir ilişkiye bağlı olabileceğini belirtti.
Sigara içen ya da tütün çiğneyen bir çok kişi, nikotin bağımlılığı özelliklerinden kaçamıyor gibi görünmektedir.
Araştırmalar, kadınların özellikle erkeklere kıyasla yardımla olsa bile bırakmak için daha zor zamanları olduğunu gösteriyor.
ACS gazetesinde yer alan Chemical Research in Toxicology gazetesinde yayınlanan bir fare çalışmasında, bilim adamları cinsiyet sigara içme şekilleri ile sigaranın etkileri arasındaki farkın, nikotinin beyin-bağırsak ilişkisini nasıl etkilediğine bağlı olabileceğini bildirmektedir.
Sigara uzun zamandır halk sağlığı için önemli bir konudur. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, ABD’deki her beş ölümün birinde biriyle ilgili. Bir kişi tütün içtiğinde, nikotin esas olarak akciğerlere bulaştırılır. Ancak cilt lekeleri ve çiğneme tütünü ile, nikotin sırasıyla cildi çaprazlar ve gastrointestinal yola girer. Önceki araştırmalar nikotinin ve sinir sisteminin etkileşime girdiğini ve “iyi hissettirilmiş” kimyasal dopamin salınımı da dahil olmak üzere bir takım etkiler yarattığını göstermiştir. Araştırmalar ayrıca, nikotinin etkilerinin cinsiyete bağlı olduğuna işaret etti. Bunun nedenini daha iyi anlamak için Kun Lu ve arkadaşları, nikotinin erkeklerde ve dişi bağırsak mikrobiyolojilerini nasıl etkilediğini araştırmak istediler.
Araştırmacılar, farelere nikotinle beslenen suyu uygulayan 13 haftalık bir deney yaptılar. Hayvanlardaki fekal numunelerin bir analizi, erkek ve dişi farelerde mikrobiyomların kompozisyonunda büyük farklılıklar gösterdi. Sinir sistemi ve vücut ağırlığı ile ilişkili bileşiklerin ve bakteri genlerinin seviyeleri, erkek ve dişi farelerde farklı şekillerde değiştirildi. Örneğin, nikotin’e maruz bırakılan farelerin, özellikle de erkeklerin, nikotinin bağımlılık etkisini zayıflatabilecek daha düşük glisin, serin ve aspartik asit konsantrasyonları vardı. Buna ek olarak, nikotin ile tedavi edilen dişi farelerde, Christensenellaceae bakterilerinin miktarı azalırken, muamele edilen erkek fareler, vücut kütle indeksinin düşmesi ile ilişkili daha yüksek düzeylere sahipti.
Editör Ramazan Cengiz