Geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak gazetesinde çıkan bir haberde Yusuf Tekin’in, Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarlığı görevine atanması sırasında bir bakanın müsteşarı tehdit ederek “başbakan Erdoğan seni milli eğitim müsteşarı yapacak Fethullah Gülen’in selamı var kabul edersen seni rezil ederiz insan içine çıkamazsın” diye tehdit ettiğini iddia etmişti. Geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak gazetesinde çıkan bir haberde Yusuf Tekin’in, Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarlığı görevine atanması sırasında bir bakanın müsteşarı tehdit ederek “başbakan Erdoğan seni milli eğitim müsteşarı yapacak Fethullah Gülen’in selamı var kabul edersen seni rezil ederiz insan içine çıkamazsın” diye tehdit ettiğini iddia etmişti.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir Türkiye Büyük Millet Meclisine Başbakan Binali Yıldırımın Cevaplaması istemi ile bir soru önergesi verdi.
“Gülen Cemaati’ne yönelik geçmiş yıllarda, başta şu andaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çok sayıda AKP’li üst düzey yetkilinin beyanları, hafızalarımızdaki canlılığını hala korumaktadır. Bu açıklamalar, dolayısıyla da AKP-FETÖ/PDY ilişkisi üzerine gidilmeyerek üstü örtülmeye çalışılsa da 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni kendi siyasi emelleri için kullanmak isteyen AKP’liler, kendilerini tutamayarak ikrarlarda bulunmaktadır. Bu ikrarlardan en sonuncusu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin’in yaptığı açıklamalarında görülmektedir.
Basında yer alan haberlere göre, Müsteşar Yusuf Tekin, 31 Aralık 2016 tarihinde Trabzon’da Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Sorunlar ve Sorumluluklarımız’ konferansında yaptığı konuşmada, ‘…bu ülkenin çocuklarını, gençlerini, dershaneler üzerinden devşirip beyinlerini yıkayarak yabancılaştırdıklarını, alenen söylediğim için 2013 yılı Ocak ayından itibaren bu anlamda şahsım, çalışma arkadaşlarım, ailem, çocuklarım üzerinden inanılmaz bir karalama kampanyası ile karşı karşıya kaldım ve çok açık bir biçimde çok üst düzey bir kişi bir bakan tarafından, 2013 yılında ‘Fetullah Hoca’nın selamı var. Tayyip (Erdoğan) Bey seni Milli Eğitim Bakanlığına müsteşar olarak alacak, seni uyarıyoruz. Gidersen, kabul edersen seni rezil edeceğiz, insan içine çıkamaz hale getireceğiz’ bunu arkadaşlar bakın, bir Bakan söyledi” demiştir. Yusuf Tekin’in söz konusu açıklamasının ardından gözler dönemin Milli Eğitim Bakanlarına çevrilirken, Yeni Şafak gazetesi, Yusuf Tekin’in Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı olmadan önce bakan yardımcılığını yaptığı Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın, ‘tehditçi bakan’ olduğunu gündeme getirdi.”
BAKAN BAŞKA BÜROKRATLARI DA TEHDİT ETTİ Mİ?
Emir soru önergesinde, ‘tehditçi’ bakanın kim olduğuna ilişkin sorular yöneltti. Yıldırım’a yöneltilen sorular şöyle: MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in açıklamalarında bahsettiği, kendisini tehdit eden bakan kimdir?
Bu bakan, Yeni Şafak gazetesinin gündeme getirdiği gibi dönemin Gençlik ve Spor Bakanlı Suat Kılıç mıdır, yoksa başka bir bakan mıdır?
MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, 2013 yılında yaşandığını belirttiği söz konusu bakan tehdidini aradan geçen 3 yılının ardından kamuoyu ile paylaşmıştır.
Tekin, bu bilgiyi daha önce idari ve yargı makamlarıyla paylaşmış mıdır?
Paylaşmamışsa nedeni nedir; tehdit niteliği taşıyan ‘söz konusu bakan’ın sözlerini ancak birkaç gün önce açıklanmış olması aradan geçen zamanda herhangi bir idari ve yargı birimine bilgi verilmemiş olması Yusuf Tekin’in görevini layıkıyla yerine getirmediği, bundan sonra da getiremeyeceği anlamı taşımakta mıdır?
Anlaşıldığı kadarıyla ‘söz konusu bakan’ın tehdidi, Yusuf Tekin’in Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığına atanmasını engelleyememiştir. ‘Söz konusu bakanın tehdit ettiği başka bir bürokrat olmuş mudur?
Yusuf Tekin’in, özellikle Fethullah Gülen Cemaati’ne yönelik eğitim sistemi içinde yürütülen iş ve işlemler sırasında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı olduğu dikkate alındığında, bu cemaate ilişkin ilgili makamlarla paylaştığı özel başka bir bilgi mevcut mudur?
Şeklinde sorular yöneltti.
Öte Yandan olayda adı geçen eski bakan SUat Kılıç Sosyal medya hesabından idiiaları yalanladı.
Editör Ramazan Cengiz