Avrupa’da, İtalya başta olmak üzere seçkin mutfakların vazgeçilmezi olan tatları arasında yerini aldı ve fiyatı ise dudakları uçuklatan deniz kumu midyesi, Türkiye’de kaçakçıların son senelerde iyicene gözdesi oldu. PİYASA DEĞERİ 3,6 MİLYON TL
Yunanistan ile komşu olması sebebiyle midye kaçakçıları ana geçiş güzergahları arasında yeri alan Edirne’de, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kaçak midye tacirlerine göz açtırılmıyor.
Jandarma ekipleri, son 3 senede yapılan operasyonda yasa dışı yollarla Yunanistan’a çıkarılmak istenen ve piyasa değeri tam 3 milyon 600 bin TL olan 90 ton 300 kilogram kaçak midye ele geçirildi.
Edirne İl Jandarma Komutanlığı 2014 senesinde midye kaçakçıları ile yapılan mücadele kapsamında son 3 sene içinde, 100’ün üzerinde şahısa işlem yapılırken, 42 araç trafikten men edildi ve bu şahıslara suça istinaden toplam 137 bin TL para cezası kesildi.
AVRUPA’NIN SEÇKİN MUTFAKLARININ VAZGEÇİLMEZİ
Türkiye’de büyük çoğunluğu İzmir ile Balıkesir’in Aliağa, Menemen gibi bazı ilçelerinde avlanan ve Edirne’de Meriç Nehri üzerinden yasa dışı yollarla Yunanistan’a çıkarılan ve oradaki aracılar vasıtasıyla İtalya başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde piyasaya verilen kaçak midye, fiyatı ile de haksız kazanç yolunda kaçakçıların yeni gözdesi konumunda.
Türkiye’de piyasa değeri 5 ila 10 Euro arasında olan midyelerin İtalya mutfağına kadar giden yolcuğunda bedeli ise yaklaşık olarak 60 Euro ya kadar çıktı.
EDİTÖR: Kadir Kurtay