Salı günü Dünya Bankası, petrol ve emtia fiyatlarının iyileşmesinin, yükselen piyasa emtia ihracatçıları üzerindeki baskıları azaltması ve Brezilya ve Rusya’daki ekonomik durgunlukların sona ermesi nedeniyle küresel büyümenin hafifçe hızlanacağını söyledi. En son Küresel Ekonomik Beklentiler raporunda, çok taraflı borç verenin, 2017 mali yılının gayri safi yurtiçi hasıla artışının, mali kriz sonrası geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,3 düşük seviyesinden yüzde 2,7’ye gerilemesini beklediğini belirtti.
Dünya Bankası, gelişmekte olan ekonomilerin 2017’de yüzde 1,8’ten yüzde 1,6’ya, 2016’da ise yüzde 1,8’e kadar yükselmesi beklenirken, gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin bu yıl yüzde 3,4’ten yüzde 4,2’ye yükselmesini bekleyecek.
Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, yaptığı açıklamada “Yıllarca küresel büyümeyi hayal kırıklığına uğrattıktan sonra, ufukta daha güçlü ekonomik beklentiler görmek için teşvik ediliyoruz” dedi. “Şimdi ivme kazanmanın ve altyapı ve insanlara yapılan yatırımları artırmanın zamanı geldi.”
Bununla birlikte, ABD Başkan Vekili Donald Trump’ın vergilerden ve altyapı harcamalarından kaynaklanan artmış mali uyarıları ve daha korumacı bir ticaret duruşunu içermesi beklenen çeşitli politika önerilerinin etkilerini içermeyen tahminleri kuşatan belirsiz belirsizlikler vardı.
Dünya Bankası, 2017 ABD büyümesini 2016 yılında yüzde 1,6’ya karşı yüzde 2,2 olarak tahmin ediyor ancak bu artış önemli ölçüde daha fazla olabilir ve ABD tarafında çok daha fazla etkiye sahip olacak.
Banka, “ABD’nin büyümesindeki artış – ister genişleme amaçlı maliye politikaları olsun ya da olmasın – küresel ekonomiye önemli katkı sağlayabilir” dedi.
Bununla birlikte, bu, yüksek faiz oranlarına ve daha sıkı mali koşullara yol açabilir ve bu durum, dış finansmana büyük ölçüde bağımlı olan bazı gelişmekte olan piyasa ülkeleri üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
ABD ekonomi politikasının seyrinde devam eden belirsizliğin, daha fazla politika netliği gelene kadar yatırım parasını kenarda tutarak küresel büyümeyi hafifletebileceğini de sözlerine ekledi.
Dünya Bankası, Çin’in büyümesinin yavaşlamaya devam edeceğini ve 2016’da 2017’de yüzde 6,2’den yüzde 6,2’ye, ancak Endonezya ve Tayland da dahil olmak üzere bazı Güneydoğu Asya ekonomilerinde büyümenin daha da artacağını söyledi.
Hindistan’ın güçlü büyümesinin hızlanması bekleniyor ve 2016 yılında reformlar yerel tedarik darboğazlarını azaltarak verimliliği artırdığı için 2016’da yüzde 7, l07’de yüzde 7,6’ya yükselmesi bekleniyor
Editör Ramazan Cengiz