Cheetos, GAP İdaresi Başkanlığı ile birlikte; Batman, Adıyaman ( Merkez, Gölbaşı ) , Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Şanlıurfa ( Suruç, Hilvan ) , Gaziantep, Kilis, Mardin ( Nusaybin, Kızıltepe, Ömerli ) olmak üzere 9 ilde kurulan 13 gelişim merkezi ile çocukların derslerine destek olunuyor; iletişim becerileri artırılıyor ve sosyalleşmeleri destekleniyor. Cheetos, GAP İdaresi Başkanlığı ile birlikte; Batman, Adıyaman ( Merkez, Gölbaşı ) , Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Şanlıurfa ( Suruç, Hilvan ) , Gaziantep, Kilis, Mardin ( Nusaybin, Kızıltepe, Ömerli ) olmak üzere 9 ilde kurulan 13 gelişim merkezi ile çocukların derslerine destek olunuyor; iletişim becerileri artırılıyor ve sosyalleşmeleri destekleniyor. GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezlerine (ÇGM) bugüne kadar 100 bine yakın çocuk kaydoldu ve merkezin programlarına düzenli olarak devam etti. Etkinliklerine katılarak merkezlerin sunduğu olanaklardan yararlanan çocukların sayısı ise 200 bine yaklaşıyor. GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’ndeki eğitimlerine katılan çocuklar, yalnızca kendi kentlerinde değil, ulusal ölçekte çeşitli sportif, sanatsal, kültürel alanlarda ve halk oyunlarında iyi dereceler kazanıyor.
GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri, bölgesel fırsat eşitsizliklerini aşmak için okul çağı ve okul öncesi çocukların zihinsel, duygusal, kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemek ve ailelerinin bilinçlendirilmesine katkıda bulunmak üzere kuruldu. Bu amaçla GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın girişimi ve Cheetos işbirliği ile kurulan, Türkiye Kalkınma Vakfı’nın desteğiyle faaliyet gösteren GAP- Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri çocuklara ders çalışabilecekleri, sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlerden yararlanabilecekleri ortamlar yarattı. Çalışmalarımız; Batman, Adıyaman ( Merkez,Gölbaşı ) , Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Şanlıurfa ( Suruç, Hilvan ) , Gaziantep, Kilis, Mardin ( Nusaybin, Kızıltepe, Ömerli ) olmak üzere 9 ilde 13 gelişim merkezi ile devam ediyor.
GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri, kalabalık aile ortamında çocukların görmekte zorlanabilecekleri bireysel ilgiyi göstermeyi, gelişimlerinin izlenmesi konusunda ailelere danışmanlık hizmeti vermeyi, iletişim becerilerini artırarak sosyalleşmelerine destek olmayı amaçlıyor. Merkezler ayrıca okul öğretmenleri ile birebir ilişki kurarak çocukların ders çalışma alışkanlıklarının gelişimi konusunda işbirliği sağlıyor, çocukların yetenek ve ilgi alanlarını gözlemleyerek gelecekteki mesleklerinin seçimini yapmaları için yönlendirmelerde bulunuyor. Çeşitli sportif, sosyal ve kültürel aktivitelere yönlendirerek zihinsel ve fiziksel gelişimlerin katkıda bulunuyor. Çocuklar merkezlerde sosyal, duygusal, kişisel ve bilişsel gelişimlerini destekleyici eğitim araç ve gereçlerinden yararlanma olanağına kavuşuyor, bilgisayar kursu, yabancı dil eğitimi gibi okulda elde edemedikleri bazı ek eğitim fırsatlarına kavuşuyorlar. GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri 2003 yılından bu yana okul sonrası eğitim faaliyetleri ile merkezlere kayıtlı olarak toplam 100 bine yakın çocuğa dokundu. Merkez faaliyetlerine kayıt yaptırmaksızın katılım gösteren çocuklar ile bu sayı 200 Bin’i geçti.
2005 yılında kurulan ve bugüne kadar 3046 çocuğun faaliyetlerine katıldığı Mardin-Ömerli GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi Mardin’de yer alan üç merkezden biri. Mardin en fazla gelişim merkezi olan il sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Mardin – Ömerli GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi’nin çocukları bugüne kadar yalnızca kendi şehirlerinde değil, Mardin sınırlarının ötesinde de masa tenisi, satranç, futbol, halk oyunları alanlarında birincilikler, ikincilikler, üçüncülükler kazandılar.
Yaratılan değer bilimsel çalışmayla ölçüldü
Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özkan Yıldız tarafından yapılan, “Çocuk Gelişim Merkezleri Sosyal Etki Değerlendirme Araştırması”nda öğrenci, veli ve öğretmenlerle görüşüldü. Alınan sonuçlar Gelişim Merkezleri’nin sağladığı yararları somut bir şekilde ortaya koyuyor. Verilen cevaplardan, merkezlerin, “çocukların derslerine ve eğitimlerine yardımcı olan” ve “çocukların sosyal ve kültürel alanda gelişmelerini sağlayan” yer olarak tanımlandığı görülüyor. Çocuklar, merkezlerin hayatlarında meydana getirdiği değişimleri “Derslerimde başarım arttı,” “Özgüvenim gelişti” ve “Aile içi iletişimim düzeldi,” şeklinde tanımlıyor. Ebeveynler ise, GAP-Cheetos Çocuk Gelişim merkezlerini nasıl tanımladıkları sorusuna, “çocukların sosyal ve kültürel gelişimini sağlayan”, “eğitim ve derslere destek olan” ve “çocukların iyi zaman geçirebilecekleri” yer seçenekleri için, “hepsi” cevabını vererek merkezlerin bu üç işlevi birden yerine getirdiğini ifade ediyorlar.
Kamu-Özel Sektör-Sivil Toplum işbirliğinin anlamlı bir örneği
Çocuk Gelişim Merkezleri hakkında konuşan PepsiCo Kıdemli Pazarlama Direktörü Evrim Şen, içinde faaliyet gösterdikleri toplumların gelişmelerine katkıda bulunmanın küresel sürdürülebilirlik vizyonlarının gereği olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezlerimizi de bu doğrultuda, eğitime erişim alanındaki fırsat eşitsizliklerinin üstesinden gelinmesine katkıda bulunmak amacıyla GAP İdaresi’nin işbirliği ve Türk Kalkınma Vakfı’nın desteğiyle kurduk. Çok karmaşık faktörlerin birer ürünü olan sosyal sorunları ne devlet, ne özel sektör, ne de sivil toplum tek başına çözebilir. Eğitimde fırsat eşitsizliği de böyle zor bir konu. Boyutları çok geniş. Böyle bir sorun için de kamu, özel sektör ve sivil toplumun el ele vermesi gerekir. GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezi işte bu türden bir işbirliğine çok güzel bir örnek oluşturmuştur. 2003 yılında başlatılan bu projeyle 100 bine yakın çocuğa ve ailesine ulaştık. Ancak, ne mutlu bize ki, doğrudan merkezlerimize devam etmiş bu çocuklarımızın dışında, etkinliklerine katılarak merkez çalışmalarından yararlanan çocuk sayısı bunun çok üstünde gerçekleşmiş, 200 bine yaklaşmıştır.”
Şen, bu alandaki sorumluluklarını yerine getirmede, Çocuk Gelişim Merkezleri’ni kurmak ve yürütmekle yetinmediklerini belirterek şöyle devam etti: “GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’nin devamı niteliğindeki ‘Kızlarımız Okuyor’ projemizi yürütmekteyiz. Bu PepsiCo çalışanlarının kendi maaşları verdikleri katkının PepsiCo şirketi tarafından ikiye katlanması ile yürütülen bir projedir. Bu kapsamda merkezlerimize devam etmiş, ancak ailelerinin ekonomik şartları nedeniyle lise eğitimlerine başlayamayacak veya devam edemeyecek olan başarılı kız öğrencilere burs vererek destek oluyoruz. Öte yandan onların iş hayatına hazırlanmalarına çeşitli kurslar ve staj imkanları ile yardımcı oluyoruz.”
Basın toplantısında konuşan GAP İdaresi Başkanlığı Sosyal Projeler Koordinatörü Ali Çiçin, proje hakkında şunları söyledi: “GAP İdaresi Başkanlığı tarafından, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını bütünleştiren kalkınma stratejilerini destekleyen ve kapasite geliştirmeye yönelik birçok proje yürütülmektedir. Bu projelerde dezavantajlı grupların gözetilmesi önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bu bağlamda yürütülen çalışmaların en önemlilerinden biri de “GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri Projesi”dir. GAP-Cheetos Çocuk Gelişim Merkezleri’nde; çocukların beklentilerine uygun, enerjilerini olumlu yönde kullanabilecekleri, zihinsel, duygusal, sportif, kişisel ve sosyal gelişimlerini destekleyen eğitimler ve etkinlikler düzenlenmektedir. Proje kapsamında merkezlerin hem iç hem de dış yapılanmalarında çocukların gelişimlerini destekleyecek zengin uyaranların yer almasına dikkat edilmekte, sportif, kültürel, sanatsal faaliyetlerden yararlanabilmeleri, okul çağındaki çocukların ders çalışabilmeleri, kitap okuyabilmeleri, araştırma yapabilmeleri için uygun alanlar oluşturulmaya çalışılmaktadır.”
Editör Ramazan Cengiz