Birleşmiş Milletler mülteci kuruluşu, herkes için eşit vatandaşlık haklarını güvence altına almak için acil eylem çağrısında bulunan yeni bir raporda, ayrımcılık, istisna ve zulüm dünyanın her yerindeki vatansız azınlıkların çoğu için son derece gerçekçidir. Birleşmiş Milletler mülteci kuruluşu, herkes için eşit vatandaşlık haklarını güvence altına almak için acil eylem çağrısında bulunan yeni bir raporda, ayrımcılık, istisna ve zulüm dünyanın her yerindeki vatansız azınlıkların çoğu için son derece gerçekçidir.
“Vatansız insanlar sadece tüm vatandaşların sahip olduğu temel haklara sahip olmak istiyor.
Ancak, Rohingya gibi vatansız azınlıklar, çoğunlukla yerleşik ayrımcılıkla ve haklarının sistematik olarak reddedilmesinden muzdariptir. “BM Yüksek Mülteci Komisyon Üyesi Filippo Grandi, Cuma günü ” Burası bizim evimiz: devletsiz azınlıklar ve vatandaşlık arayışı” adında bir rapor düzenledi.
Grandi, raporunun sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verdi “Konuştuğunuz dil, takip ettiğiniz inanç, uyguladığınız gelenekler veya cildinizin rengi nedeniyle ait olmadığınızı düşünün. Bu, dünyanın vatansızların birçoğu için gerçek gerçektir. Ayrımcılığa uğraması, milliyetten yoksun olmalarının temel nedeni olabilir, günlük hayatlarını da sıklıkla sakat bırakıcı etkilere maruz bırakır. Vatansızlığı sona erdirmek istiyorsak, bu ayrımcılığa dikkat etmeliyiz. Herkes için eşit vatandaşlık haklarını ısrarla savunmalıyız.” diye görüş belirtti.
Rapor, dünyanın bilinen devletsiz nüfusunun yüzde 75’inden fazlasının azınlık gruplarına ait olduğunu belirtti. Davetsiz bırakılırsa, uzatılmış marjinalleşme kızgınlık yaratabilir, korkuyu arttırabilir ve en aşırı durumlarda istikrarsızlığa, güvensizliğe ve yerinden olmaya yol açabilir.
Rapor, Ağustos sonundan önce yapılan araştırmaya dayansa de, dünyanın en büyük vatansız azınlığı olan yüz binlerce Rohingya’nın Myanmar’tan Bangladeş’e kaçmaya başladığı halde, durumları bununla birlikte, yıllarca süren ayrımcılığın, uzun süren dışlamanın yaşadığı sorunların bir göstergesi olduğunu söyledi ve bunların vatandaşlık durumuna etkileri yol açabilir.
“Son yıllarda, dünya çapındaki vatansızlığa karşı önemli adımlar atıldı. Bununla birlikte zorla yerinden edilme ve keyfi bir vatandaşlık yoksunluğu gibi yeni zorluklar bu ilerlemeyi tehdit etmektedir. Devletler şimdi harekete geçmeli ve vatansızlığı sona erdirmek için kararlı davranmalıdırlar “dedi.
Raporda, çok sayıda azınlık grubunun vatansızlığın nedeni farklıdır: tarihçeleri, bakışları, dilleri ve inançları. Aynı zamanda, vatansızlık, azınlık gruplarının, yaşam özgürlüğünden kalkınma fırsatlarına ve hizmetlerden oy hakkı alma imkânlarına kadar hayatlarının tüm yönlerini derinden etkilediği dışlamayı daha da şiddetlendirir.
Rapor, Mayıs ve Haziran 2017’de Madagaskar, eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti ve Kenya’daki stateless, stateless veya risksiz azınlık grupları üyeleri ile istişarelere dayanıyor ve bunlar dünyanın her yerindeki vatansız azınlıkların karşılaştığı sorunları vurgulamak için örnek olarak seçildi. .
Raporda, BMMYK’nın #Yetersiz Kampanyasının üçüncü yıldönümünde tüm Devletlere vatandaşlığa kavuşturulmasını kolaylaştıran ya da vatansız azınlık grupları için vatandaşlığın onaylanmasını, çocukların doğduğu ülkenin vatandaşlığını kazanmasına izin vermesi çağrısında bulundu. ; ve evrensel doğum kaydını sağlayın.
Editör Ramazan Cengiz