Birleşmiş Milletler mülteci kuruluşunun başkanı Perşembe günü, zorla göç ettirilen insanların geri dönebilmesi için, küresel liderleri dünyadaki çatışmalara siyasi çözümler bulmaya çağırdı. Birleşmiş Milletler mülteci kuruluşunun başkanı Perşembe günü, zorla göç ettirilen insanların geri dönebilmesi için, küresel liderleri dünyadaki çatışmalara siyasi çözümler bulmaya çağırdı.
BM Mülteciler Yüksek Komisyon Üyesi Filippo Grandi, BM Güvenlik Konseyi’ne verdiği demeçte, ” Dünya üzerinde kök salmış milyonlarca insanın çözümünü güvence altına almak ve son yıllarda yaşanan büyük çıkışların tekrarından kaçınmakla sonuçta siyasi çözümler üzerinde duruyor ” dedi. New York konseyi.
Uluslararası topluluğun şu an karşı karşıya kaldığı gerçeğin korkunç bir resmini çizen Başkan, bir dizi büyük yeni krizin dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde kitlesel bir yerinden etmeye neden olduğunu ve dünya çapında zorla yerlerinden edilen kişilerin sayısının 66 milyona yaklaştığını söyledi. 2009’da 42 milyon.
Buna, o zamandan bu yana yüzde 70 artış gösteren Yüksek Komiserliğin ( BMMYK ) sorumluluğu altındaki 17.2 milyon mülteci de dahildi .
Grandi, zorla göç ettirilenlerin dörtte birini oluşturan Suriye ve Irak’taki çeşitli krizlerden söz etti. Ancak, “yoksulluğun ve azgelişmenin, çevresel bozulmanın, eşitsizliğin ve zulümün çeşitli kombinasyonlarından yola çıkılarak yönetilmeyen alanlarda” ortaya çıkmış yeni krizler yeni krizler geliştirdi.
Yakın tarihli Myanmar sınırındaki Bangladeş ziyaretini hatırlatarak, 1990’ların ortalarındaki kitlesel nüfus hareketlerinden bu yana en hızlı mülteci göçüne tanık olduklarını söyledi. Nitekim, Myanmar’ın Rakhine eyaletinden Rohingya mağlubiyeti, çatışma ve şiddetin temel nedenleri ele alınmadığında ve bir Devlet ile bazılarının halkı arasındaki ilişki bozulduğunda ne olacağının kesin bir tasviridir.
“Sonuç dramatik bir ölçekte bir insan trajedisi” dedi.
Aynı zamanda, Burundi, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki durumlar gibi dengelenmiş gibi görünen durumlar, yeni mülteci akışlarını tetikleyen yeni krizlerden etkilenmişti; Afganistan ve Somali’deki gibi uzatılmış durumlar ise yerinde kaldı.
‘Barışa aracılık edemedik mi?’
Grandi, uluslararası toplumun siyasi çözümler üretmekte başarısız olduğunu belirtti.
“Barışa aracılık yapamıyor muyuz?” Diye sordu. “Ben burada, meydan okuyanların çatışma çözümü ve barışın sağlanması için olan Güvenlik Konseyi’nde bu soruyu sordum – bu başarısızlıkların, her gün milyonlarca insanın yaşamına, katledilmeye ve zorla doğrudan etkisini görüyorum. evlerini terk etmek. “
Konsey için birkaç eylem noktasının ana hatlarını çizen Grandi, 15 üyeli birlik öncelikle çatışmaların nedenlerini çözmek için yer alan önleyici tedbirleri desteklemesi ve yerinden olma krizlerinin derinleşmesini önlemesinin gerektiğini söyledi.
Yetkili, insani yardım aktörlerinin ve barış gücü muhafazakarlarının, çatışmalardan etkilenen sivillerin korunmasına yardımcı olmak için farklı güçlerini kazanmaları gerektiğini belirtti.
Grandi ayrıca “kaçakçılar tarafından işlenen korkunç istismarın üstesinden gelmek ve onları kovarmak ve kovuşturmak için” kararlı bir eylem çağrısında bulundu.
Ancak, barış ve güvenliğin sağlanması olmadan, mülteci ve yerinden olmuş kişilerin evlerine dönmesi imkânsız olacaktır.
“Geçen yıl dünyada sadece 500.000 mülteci eve döndü. Ve son on yıl içinde yerinden olma durumlarının çok azı kesin bir sonuca varmıştır “dedi.
Yetkili, “Bugünkü kitlesel yer değiştirme akışlarına tam olarak cevap vermek, yalnızca güvenliğin sağlanması, çatışmaların çözümlenmesi ve barışın sağlanması için eylem yoluyla sağlanabiliyor” dedi.
Editör Ramazan Cengiz