Teknoloji

Bilim Adamları Sonunda O Maddeyi Üretmeyi Başardı

Bilim adamları, hidrojeni metal gibi kullanılabilecek katı bir duruma dönüştürmeyi sonunda başardılar.

İngiltere’nin Harvard Üniversitesinden araştırmacılar Ranga Dias ve Isaac Silvera, hidrojenin metal durumda kulanılabilen “harika bir maddeye” dönüştüren deney ypılmış oldu.

Yeni teknoloji ile sıfır dirençli elektrik kabloları ve çok güçlü roket yakıtları gibi fazla sayıda ileri teknoloji uygulamasında kullanılabileceğini söyleyen Profesör Silva, yaptığı açıklamada “Katı metalik hidrojen yeryüzünde ilk defa varlık buldu.

Dias ve Silvera, yaptıkları bir deneyde, moleküler hidrojenin küçük bir örneğini içeren bir elmas örs hücresini 2 sentetik elmas arasında sıkıştırdı.

Araştırmacılar, bu elmas örs hücresini atmosfer basıncının yaklaşık 5 milyon katı olan 495 gigapascal basınca tabi olarak tutarken, eksi 270 santigrad dereceye kadar iyice soğuttu.

Amaç, hidrojen atomlarını, tıpkı metallerde olduğu gibi birbirine çok yakın şekilde sıkıştırarak kristal bir kafes yapmak ve elektronlarını paylaşmalarını sağlamaktı. 

Araştırmacılar elmas örs hücresindeki madde, parlak bir yüzey oluşturduğunda hal geçişin belirgin bir durum aldı.

Maddenin dönüşümünü kayda alan araştırmacılar, “Basıncı yukarı doğru döndürdüğümüzde şeffaf moleküler katı bir madde oldu. Daha sonra basınç iyicene yükselmeye devam etti madde siyaha dönüştü. Yarı iletken benzeri bir hal olduğunda ve ışığı emebilmesinden dolayı siyah bir hal oluştuğunu düşündük. 

Ve daha sonra basıncı yükseltince parlaklaşmaya başladı. Bu çok mutluluk vericiydi.

Araştırmacılar katı metalik hidrojenin ışığı yaklaşık olarak yüzde 90 oranda yansıtabildiğini, bunun alüminyum aynanın yansıtma özelliğine yakın bir değer olduğu söylenildi.

Bilim adamları şimdiye kadar üretilen metalik hidrojen miktarın insan saçının bir telinden daha az olduğunu fakat üretim miktarı zaman içinde olabilir.

EDİTÖR: Kadir Kurtay

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu