Avrupa’nın en büyük otomobil üreticileri, elektrikli otomobillere olan talebi artırmaya ve Tesla’nın piyasadaki yerlerini aşılacağına baktıklarında, kıtanın endüstriyel üstünlüğünün tam gücünü kullanarak ultra hızlı şarj istasyonları ağı kurmaya hazırlanıyor. Avrupa’nın en büyük otomobil üreticileri, elektrikli otomobillere olan talebi artırmaya ve Tesla’nın piyasadaki yerlerini aşılacağına baktıklarında, kıtanın endüstriyel üstünlüğünün tam gücünü kullanarak ultra hızlı şarj istasyonları ağı kurmaya hazırlanıyor.
BMW, Volkswagen, Ford ve Daimler planı; saatler, yerine dakikalar içinde bir elektrikli otomobil şarj edecek kapasiteye sahip, Avrupa’da yaklaşık 400 yeni nesil şarj istasyonları inşa etmek.
Pillerin şarj edilmesi uzun sürede saniyeler içinde doldurulabilen benzinli tanklara sahip klasik otomobillere kıyasla elektrikli otomobillerin ana dezavantajlarından biridir.
Şimdiye kadar, elektrikli arabalar; sürücüler, şehirler arasında bir yolculuk için şarj istasyonunda araçlarını saatlerce bekletmek zorunda kaldıklarından çok uzun mesafeli yolculuklar pratik olmuyordu.
Yeni, daha hızlı şarj cihazları takmak genel pazarı teşvik edecek ve aynı zamanda geleneksel araba üreticilerinin kendi şarj istasyonları şebekesini koruyan Silikon Vadisi tabanlı e-car lideri Tesla ile arasındaki boşluğu kapatmasına yardımcı olacaktı.
Tesla’nın şarj aletleri endüstrideki en hızlı şarj cihazları ve rakipler tarafından üretilen mevcut elektrikli otomobillerle uyumsuz.
Otomobil üreticileri, Almanya’nın Innogy, E.ON ve Siemens ve Portekiz’de bulunan Efacec gibi Avrupa enerji ve mühendislik endüstrisinden uzmanlarla konuşuyor ve konuyla ilgili bilgiye sahip kişiler verdiği demeçte.
Yeni 350 kilowatt’lık (kW) şarj cihazları, Tesla’nınkinin üç katı kadar güçlüdür.
Kaynaklardan birisi, “Bu, altyapı sorununu gerçek anlamda çözmek için sektörler arasında yapılandırılmış ve uyumlu bir çaba.” Dedi.
Konsorsiyum adına konuşan Ford sözcüsü, olası ortaklarıyla görüşmeler başlamış ve birkaç enerji sağlayıcılarının planlanan şebekenin bir parçası olmasını beklemekte ve ileride ayrıntılarıyla ayrıntılandırmaya gerek duymuyor.
Tesla’nın teknoloji uzmanı Elon Musk, 350 kW’lık şarj cihazlarının “çocuk oyuncağı” olduğunu tweet ederek şirketin geride kalmayacağını ima etti. Şirketin Almanya merkezli bir sözcüsü, Musk’ın sözlerinin ötesinde bir yorumda bulunmayı reddetti.
Avrupalı otomobil üreticileri, elektrikli araçlara olan talebin hızla arttığına inanıyorlar. Daimler CEO’su Dieter Zetsche, elektrikli araçların 2025 yılına kadar Mercedes satışlarının% 15-25’ini oluşturacağını düşünüyor.
Ancak önce teknisyenler, onları uygun bir şekilde şarj etme sorununu çözmek zorundalar.
Avrupa’da elektrikli otomobiller için yaklaşık 72.000 kamu şarj istasyonunun bir şebekesi zaten var, ancak çoğu çok yavaş.
Uluslararası Enerji Ajansı, yalnızca 5800 Avrupa şarj istasyonunun “hızlı” olduğunu ve bu sayede aynı anda 90 çamaşır makinesinin eşdeğerliği olan 43 kW veya daha yüksek bir oranda şarj olduğunu belirtti.
Şimdiye kadar kıtada yaygın olarak kullanılan en hızlı şarj cihazları, Tesla tarafından şu ana dek 1.800’den fazla istasyon kuruldu. 120 kW’da hala 270 km sürmek için yeterli enerjiyi alacak bir arabaya yarım saat gerekiyor.
IHS Markit’in otomotiv analisti Graham Evans, elektrikli arabalar için pazar büyüdükçe geleneksel otomobil üreticileri Tesla’yla yetinmeyi daha kolay bulacaklarını söylüyor.
“Tesla’nın cevaplayacak kimsesi yok, bağımsızlar” dedi. “(Fakat) Bence o büyük (otomobil üreticileri) daha geniş kaynaklarından yararlanmak için daha iyi bir konumda.”
Dünyadaki binlerce hızlı şarj cihazını yüklemek milyarlarca dolar yatırım yapacak ve üreticiler için bir fırsat sunuyor. Otomobil konsorsiyumunun yeni hızlı şarj cihazlarının her biri yaklaşık 200.000 avroya mal olacak.
Editör Ramazan Cengiz