İslami Mali Kuruluşlar Muhasebe ve Denetleme Kurumu (AAOIFI) ve Dünya Altın Konseyi, Altın ve Ticareti Kontrollerine ilişkin 57 sayılı Şeriat standardının yayımlandı. Standart, çeşitli biçim ve kategorilerdeki altın için Şeriat kararlarını, altın işlemleri için Şeriat parametrelerini ve kurumlarda altın temelli finansal ürünler için alınan kararları ele almaktadır. Standart, ilk kez, İslami finans sektöründe bir yatırım olarak altın kullanımı için özel kurallar belirleyecek. Şimdiye kadar böyle bir kural yoktu. Yeni Standart, altınlara el koymanın ve Zekat’ın doğru hesaplanmasının da dahil olduğu, tüm Şeriat kararlarının tatmin olması koşuluyla, altın yatırımın yapılmasına izin verildiğini gösteriyor.
AAOIFI Genel Sekreteri Dr. Hamed Hasan Merah, “Bu çok önemli Şeriat Standardı, AAOIFI Şeriat Kurulunun uyguladığı büyük gayretleri, İslami finans sektörünün dünya çapında önde gelen ve en etkili Şeriat makamı haline getiriyor” dedi. . Mevcut standartta AAOIFI standartlarına yeni bir ek oluşturur; çünkü bugünkü bir ortamda altına yatırım yapmak ve altın yatırım yapmak için Şeriat’a uygun mekanizmaları kapsar, potansiyel olarak Şeriat’ın kararlarına uygun olarak yeni yatırım ürünlerinin yapımı ve yapılandırılması için zemin hazırlar.
İslami finansal kurumları için likidite yönetimiyle ilgili olanlara ek olarak kurallar belirlendi.
Standart, İslami bankaların ve diğer finansal kurumların müşteri tabanlarını genişletmelerine ve daha geniş bir yelpazede tasarruf, hedging ve çeşitlendirme ürünlerinin oluşturulmasını kolaylaştıracak yeni bir yatırım varlık sınıfı açılmasına yardımcı olacak.
Dünya Altın Konseyi CEO’su Aram Shishmanian şunları söyledi: “Bu, İslami yatırımcılar ve genel olarak altın endüstrisi için önemli bir inisiyatif. Altına yatırım yapılmasına izin verilmesi hakkında Kesin Şeriat yönergelerinden mutluluk duyuyoruz. Altın, İslami yatırımcıların servetlerini korumak ve piyasa risklerini çeşitlendirmek için kullanabilecekleri kanıtlanmış servet koruma varlıkları arasında gösterilir. “
Standart hakkındaki tartışmalar, 17-19 Kasım 2016 tarihli AAOIFI Şeriat Kurul toplantısında sonuçlandırıldı ve burada Standard’ın son metni onaylandı. Standart gelişme her zamanki katı AAOIFI sürecini takip etti ve nihai Standardın sektör için pratik bir araç olmasını sağlamak için tüm kilit paydaşları içeren kamuya açık işitme oturumları da dahil olmak üzere bir istişare süreci başlattı.
AAOIFI Nedir?
1991 yılında kurulmuş ve Bahreyn’de kurulmuş olan AAOIFI, başta küresel İslam finans endüstrisi için standartların geliştirilmesi ve yayınlanmasından sorumlu lider kar amacı gütmeyen uluslararası uluslararası kuruluştur. Merkezi bankalar ve düzenleyici otoriteler, finansal kurumlar, muhasebe ve denetim firmaları ve yasal firmalar da dahil olmak üzere 45’ten fazla ülkedeki kurumsal üye sayısı desteklenmektedir. Standartları şu an dünyadaki önde gelen İslami mali kuruluşlar tarafından takip edilmekte ve uluslararası İslami finans uygulamalarının aşamalı bir uyum derecesine girmiştir.
Dünya Altın Konseyi Nedir?
Dünya Altın Konseyi, altın endüstrisinin pazar geliştirme organizasyonudur. Amacımız altın talebini teşvik etmek ve sürdürmek, sanayi liderliği sağlamak ve altın piyasasındaki küresel otorite olmaktır. Yetkili pazar anlayışına dayalı altın destekli çözümler, hizmetler ve ürünler geliştiriyoruz ve fikirlerimizi harekete geçirmek için bir dizi ortakla birlikte çalışıyoruz. Sonuç olarak, anahtar pazar sektörlerinde altın talebinde yapısal değişimler yaratıyoruz. İnsanlara altın zenginliği koruma niteliklerini ve toplumun sosyal ve çevresel ihtiyaçlarını karşılamadaki rolünü anlamalarına yardımcı olan uluslararası altın pazarlarına dair bilgiler veriyoruz.
Dünya Altın Konseyine üyelik, dünyanın önde gelen ve en ileri düşünen altın madenciliği şirketlerini içerir.
Editör Mehmet Yakan